Als je zwanger bent hoe zit het dan met je Make-up?

Door 0

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent blijf je af van dat glaasje wijn, ben je gestopt met het eten van sushi, carpaccio en brie en ben je voorzichtig met koffie en kruiden. Maar hoe zit het eigenlijk met haarverf, nagellak en zonnebrand? Kan je dat wel veilig gebruiken?

Alles wat je op je huid smeert kan worden geabsorbeerd in het bloed en dus bij de moederkoek terecht komen. De meeste schoonheidsproducten zijn echter volkomen veilig. Je hoeft dus niet perse de volle 9 maanden volledig naturel.

Als je een product tijdens de zwangerschap niet mag gebruiken, dan wordt daar speciaal voor gewaarschuwd. Lees goed de gebruiksaanwijzing als je niet helemaal zeker bent.

Over cosmetica

Voor cosmetica is speciale wetgeving: zwangere vrouwen moeten producten ook kunnen gebruiken. Daarom is het absoluut verboden om stoffen te gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Daarop wordt streng toegezien in Nederland en Europa. Wel is het goed om de volgende zaken te weten:

Tandenblekers

Sommige tandpasta’s  bevatten een zeer laag gehalte peroxide. Het dient om samen met andere, vaak wat schurende ingrediënten, de tanden wat witter te maken.  Voor volwassen is dit ingrediënt veilig, zelfs als je een beetje doorslikt. De producten kunnen in principe ook tijdens de zwangerschap gebruikt worden, omdat de hoeveelheid die je inslikt minimaal is. Wil je echter het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan een tandpasta zonder peroxide.

Het is van belang om tijdens de zwangerschap je mond goed te blijven verzorgen. Je loopt namelijk meer kans op tandvleesproblemen en gaatjes.

Haarspray en nagellak

Cosmetica als haarspray en nagellak bevatten vaak ftalaten. Van sommige ftalaten is bekend dat ze het risico op aangeboren afwijkingen verhogen. De ftalaten met een risico zijn inmiddels wettelijk verboden in cosmetica. In haarspray en nagellak zitten wel oplosmiddelen die je makkelijk inademt bij gebruik. Om het zeker voor het onzekere te nemen kun je nagellak het beste aanbrengen in een goed ventileerde ruimte. Hetzelfde geldt voor haarspray.

Zonproducten

Een recent onderzoek heeft het gebruik van benzofenon, een UV-filter, in verband gebracht met een laag geboortegewicht bij meisjes. In dit onderzoek werd echter niet bewezen dat de zonnebrand de schuldige was. Daarbij zijn er ook andere mogelijkheden, zoals zonnebrandcrème met zinkoxide of titaniumoxide.

Voor zwangere vrouwen is het gebruik van een goede zonnebrandcrème van groot belang. De hormonen maken de huid gevoeliger dan normaal. Zwangere vrouwen kunnen dus het beste producten gebruiken met een hoge beschermingsfactor. Daarnaast is beschermende kleding noodzakelijk. Voor alle methodes die je een kleurtje geven, zelfbruiner, zonnebank en zon, geldt: alles met mate.

liefs

Nadia